Jacinta

Jacinta Heijmans (Haarlem 1948), is de dochter van de bekende materieschilder Eduard Heijmans (1912-1972), wiens werk nog steeds over de hele wereld te zien is. Hoewel ze het schilderen met de paplepel kreeg ingegoten - in haar ouderlijk huis kwamen vaak collega's van haar vader over de vloer, onder wie beroemde schilders als Zadkine en Anton Heijboer - begon Heijmans, autodidact, haar carrière pas op latere leeftijd.

Inmiddels heeft het werk Heijmans internationale bekendheid verworven. Kenmerken voor haar doeken zijn bontgekleurde droom- en fantasiefiguren. Hun organische, woekerende vormen symboliseren vruchtbaarheid, geboorte, groei, schepping en verbondenheid. Hier mengen zich levensvreugde en mysterie op fascinerende wijze en leiden tot een magisch schouwspel.

"In de wereld van Jacinta Heijmans worden wij meegesleept door een op drift geraakte fantasie die dansende vormen in zinderende kleuren doet verschijnen, die een wereld voortovert van archetypische, archaïsche en feeërieke vertellingen, sprookjes uit duizend en één nacht, bijbelse wonderen, een verre vreemde wereld vol magische krachten."

Nico van der Endt, Galerie Hamer

“Jacinta Heijmans schept vrij en ogenschijnlijk voor de vuist weg. In vaak felle neonkleuren schildert zij bij voorkeur het postmoderne leven in wereldsteden die minstens tien keer groter zijn dan Amsterdam. Haar beeldtaal is echter niet leeg en onoverzichtelijk maar doet eerder surrealistisch aan en is mede daarom een mer a boire voor het collectief onbewuste.
Behalve haar grote onbevangenheid, haar kinderlijke dramatiek en vrolijk aandoende ironie, valt op dat Jacinta Heijmans er met haar ‘bewustzijnsverruimende’ taferelen, die ook wel wat van tekenfilms hebben, glansrijk in slaagt de grote postmoderne leegte op gepaste lichtvoetige afstand te houden. Met haar nieuwe serie De Ark van Noach lijkt zij een nieuwe weg in te slaan. Haar werken worden gelaagder, haar verf transparanter en de kunstenaar lijkt zich meer te laten leiden door invloeden van buitenaf: andere culturen en verhalen uit vroegere tijden. Jacinta Heijmans is ongezien en onverwacht op weg een eigen universum te scheppen. Haar schilderijen zijn transportmiddelen voor de ziel. Verplichte kost voor elke sjamaan in opleiding!”

George Moormann, dichter en uitgever/ hoofdredacteur De Zingende Zaag

“Het zijn schilderijen die zich volledig onttrekken aan elke kunsthistorische plaatsing; schilderijen die uit een heel persoonlijke noodzaak tot uitdrukking voortkomen, los van alle stromingen en richtingen die het debat in de beeldende kunst op dit moment bepalen.”

Architect Cees Dam

“Ik zie er een hang naar het surrealisme in, plus een sterke behoeft aan dynamiek; een heftigheid die zowel door figuren als kleuren wordt bewerkstelligd. Ik zeg surrealisme, omdat Heijmans' voorstellingen uit het onderbewuste tot een nieuwe realiteit omvormt. Omdat zij het fantastische en reële combineert, waarvan de uitbeeldingen indirect in relatie staan tot menselijke emoties, driften en angsten.”

Schrijver programmamaker Milo Anstadt

Filmpje AVRO/TROS

Interview De Kring, Amsterdam

Copyright © Jacinta Heijmans. Alle rechten voorbehouden.

Amsterdam, The Netherlands